Hygeia: revolutionary development within the cleaning sector


Na de intrede van het microvezeldoekje heeft de schoonmaakbranche lang moeten wachten op een nieuwe aansprekende innovatie. Uiteraard veroveren schoonmaakrobots steeds meer plek binnen het schoonmaaklandschap en zijn ook de toepassingen van apps niet meer weg te denken, maar schoonmaken en bacteriën verwijderen alleen met kraanwater lijkt de limit. Zonder gebruik van chemicaliën en bovendien van toegevoegde waarde voor mens en milieu.

Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal

Hygeia SB100

De Hygeia SB100 sprayflacon is een gecertificeerde en elektrisch aangedreven sprayflacon die leidingwater (H2O) omzet in super zuurstofrijk water oftewel water gedragen ozon (O3). De eigenaar van deze technologie en meerdere patenten is wereldspeler Franke Technology uit Zwitserland. Voor Europa berusten de verkooprechten bij Consensus Group te Barendrecht. Piecom uit Rotterdam is de distributiepartner in Nederland.

Ongeëvenaard

Een trotse Consensus directeur Rob Boele laat optekenen: “De sprayflacon produceert een ongeëvenaard, goede en natuurlijke schoonmaak spraymethode die ergonomisch, hygiënisch, duurzaam, kosten- en tijdbesparend en veilig in gebruik is en beschermt mens en milieu tegen de consequenties van chemicaliën.”


Lees verder onder video


Werking

De flacon transformeert kraanwater, bij sprayen, onmiddellijk in een alternatief voor een geurneutrale interieur-, sanitair-, alles-, glas-, keuken-, roestvrijstaal-, tapijt- en vloerreiniger. De Hygeia heeft ook de eigenschap om nare geurtjes weg te halen. Verantwoord toepasbaar binnen een breed scala aan segmenten dus. Van hotels, ziekenhuizen, kantoren tot horeca gelegenheden, groot- keukens, theaters etc. Boele: “Wat helemaal disruptive is, is dat uit vele Amerikaanse onderzoeken en laboratorium testen blijkt dat Hygeia vele bacteriën doodt, gewoon met water. Dat is uniek! Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de unieke toepassing binnen kantoren, scholen, ouderenzorg, retail, leisure, gemeentes, tandartspraktijken en vooral ook de sanitaire ruimtes en andere ruimtes waar veel mensen samen komen. Hier biedt het ongekende mogelijkheden tot optimalisatie van de schoonmaak beleving en een echte schone omgeving.”

De Hygeia SB100 sprayflacon zet kraanwater om in super zuurstofrijk water met een reinigende werking.

De flacon wordt gevoed door een lithiumbatterij en heeft een tankinhoud van 400ml. In de flacon zit een gepatenteerd systeem (diamant) die op het moment van sprayen pas zuurstof toevoegt aan het water en zodoende de ‘oplossing’ produceert.


Testen

Via wetenschappelijk onderzoek (o.a. Lapuck Lab.) wordt bevestigd dat deze manier van reinigen 99 tot 99,9999% van de bacteriën daadwerkelijk doodt. Het percentage is afhankelijk van de inwerktijd, variërend van 30 seconden tot maximaal 5 minuten. Er zijn 210 testen uitgevoerd op een grote diversiteit aan oppervlaktesoorten. Hygeia is Green Seal en TUV gecertificeerd.


Mens en milieu

De andere directeur Frank Laurentius benadrukt de positieve aspecten met betrekking tot het welzijn van de schoonmakers en het milieu bij het gebruik van deze schoonmaakmethode: “Bij het veelvuldig werken met chemicaliën ademen de schoonmakers residuen naar binnen die kunnen leiden tot luchtwegproblemen. Helaas geen onbekend fenomeen binnen de schoonmaakbranche.” Met betrekking tot het milieu noemt de bevlogen directeur de vele transportbewegingen die het milieu belasten en het plastic afval bij gebruik van andere reguliere reiniging systemen.

Onderzoek


Laurentius beroept zich hierbij onder meer op een onder 6.000 personen gehouden studie over een periode van 20 jaar o.l.v. van professor Cecile Svanes (University Bergen), waarbij het resultaat blijkt te zijn dat veelvuldig schoonmaken met gebruik (het inademen) van chemicaliën gelijk staat aan het roken van twintig sigaretten per dag. Opvallend detail: vooral bij vrouwen.

Succes story


Hygeia valt binnen diverse segmenten in de USA en Australië niet meer weg te denken. Gerenommeerde hotels in Las Vegas zoals Mirage, MGM en The Venetian behoren inmiddels tot de gelukkige klantenkring waarbij de gastbeleving op het gebied van schoonmaak en hygiëne beleving drastisch zijn toegenomen. Hiernaast wordt Hygeia succesvol ingezet op diverse scholen in de USA, welke Frank Laurentius heeft bezocht en gesproken, met als resultaat een daling van het ziekteverzuim van acht procent. Dit biedt dus nog veel perspectief voor ons in Europa.


Boele: “In Europa vindt Hygeia, door tussenkomst van Consensus Services, inmiddels haar weg binnen Italië, de Benelux, Duitsland, Spanje en Frankrijk. We spreken bij Hygeia overigens niet langer over een reinigingsmethode maar veilig reinigen en bacterievrij maken tegelijk. Deze kwalificatie doet namelijk meer recht aan de werkelijkheid. We blijven weliswaar bescheiden, maar we durven het wel als “The New Wave in Cleaning” te betitelen!


Prestatie

De Hygeia SB100 is een on-demand-in-your-hand device. Of een medewerker nu vier minuten of vier uur aan het werk is, de Hygeia-flacon biedt continu dezelfde ergonomie en kwaliteit. De levensduur van één flacon staat  volgens de leveranciers gelijk aan ca. 2.200 liter schoonmaakmiddel. De fraai vorm gegeven flacon heeft een werkingsduur van tien vullingen a 400ml. Een reguliere schoonmaker zal twee à drie dagen met de flacon kunnen werken. LED-indicatoren op de flacon geven tijdig aan wanneer opladen vereist is. Dit kan door middel van een bijgeleverde oplader. De oplaadduur van de flacon vergt ongeveer twee à drie uur.


De grootste prestatiebesparing zit hem volgens de directeuren in het gebruiksgemak en tijdbesparingen. Een proven case bij een retailorganisatie heeft aangetoond dat er sprake is van een dagelijkse tijdbesparing op de schoonmaak van minimaal vijftien minuten per filiaal, hetgeen in dit geval gelijk staat aan een tijdbesparing van minimaal tien procent. Laurentius besluit: “Een uitstekend return on investment met tegelijk een bijdrage aan het milieu en het welzijn van de schoonmaker.”


Publicatie: https://bit.ly/32nub8C

Consensus

Newsletter

Contact

Caïrostraat 97

3047 BB Rotterdam

+31 (0)10 218 3800
info@consensusgroup.org

Want to stay informed about news about Consensus?
Sign up for the newsletter.

Social Media

  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter